Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Festung Hohensalzburg

Festung Hohensalzburg

Ausztria, Salzburg

A város minden pontjáról jól látható várerőd szinte megkoronázza Salzburg látképét.

Tovább olvasom

Kapuzinerberg

Kapuzinerberg

Ausztria, Salzburg

A Salzburghoz közeli Kapuzinerberg tökéletes célpont, ha egy kellmes kirándulásra készülünk.

Tovább olvasom

Salzburg Múzeum

Salzburg Múzeum

Ausztria, Salzburg

A Mozart téren álló Neuen Residenzet a Salzburg múzeum új megvilágításba helyezi.

Tovább olvasom

Hofstallgasse

Hofstallgasse

Ausztria, Salzburg

A Hofstallgasse legnépszerűbb látnivalója az 1620-ban emelt Halas-kút, németül der Fischbrunnen.

Tovább olvasom

Lóúsztató

Lóúsztató

Ausztria, Salzburg

A Lóúsztató vagy Pferdeschwemme az egykori lovarda része, amely ma népszerű turistacélpont.

Tovább olvasom

Milyen város Salzburg?

Európa közepén fekvő barokk város, Salzburg a földrész legszebb városa. Mozart városában, Salzburg tartomány központjában kb. 200 000 ember el. Salzburgot évszázadok óta turisták ezrei keresik fel, akik Európa kultúráinak színhelyét, a hóval borított alpesi csúcsokat vagy Mozart egykori lakóhelyét szeretnék látni. A környékbeli kis települések további érdekes látnivalókkal és természeti kincsekkel kecsegtetnek.

Salzburg története a 700. évre nyúlik vissza, ekkor alapított bencés apátságot Szent Rupert a Salzach partján, amely előbb püspökséggé, majd érsekséggé vált és gyorsan virágzó fejlődésnek indult. A település nevét Salpurch-ot - amelyet a környező sóhegyekről kapott - először 755-ben említik a krónikák. A fejedelmek rossz szemmel nézték a püspökök egyre növekvő hatalmát, ezért 1167-ben Barbarossa Frigyes megtámadta és szétdúlta a várost.

30 évvel később újabb fellendülés következett és a sóbányák mellett aranyat, ezüstöt és rezet is találtak. Ennek köszönhetően Salzburg újra fejlődésnek indult. Gazdagságával párhuzamosan szellemi befolyása is növekedett és hamarosan a középkori műveltség központja lett. Egymás után nyíltak a könyvtárak, apátságok, rendházak és templomok. Salzburg gyorsan túlnőtt a tartomány határain és 1481-ben német birodalmi város lett.

Salzburg ma is páratlan pompáját a gazdag és jó ízlésű hercegérsekeknek köszönheti, valamint annak, hogy a vallási háborúk és harmincéves háború pusztításai elkerülték.

1803-ban Salzburg világváros lett és a párizsi szerződés értelmében Ferdinánd főherceg tulajdonába került, egészen 1809-ig, amikor is a schönbrunni béke Napóleonnak ítélte, majd 1814-ben egy újabb párizsi béke pedig ismét visszaadta Ausztriának. Salzburg 1850-ben vált külön tartománnyá, az utóbbi évszázadban azonban politikai szerepe egyre inkább háttérbe szorult és így a zene és művészetek fellegvára lett.

Salzburg számos kulturális látnivalót tartogat. A kanyargós kis utcák között magasodik az egykori érsekek lakóhelyéül szolgáló vár, amely napjainkban is szép állapotban hirdeti a régi idők dicsőségét. Megtekinthetjük a Szent Péter-kolostort, a Ferenc-rendiek templomát, a Hercegérseki palotát vagy meghallgathatjuk a híres Újépület harangjátékát. Salzburg elsősorban neves szülöttéről, Wolfgang Amadeus Mozartról lett híres, akinek egykori lakóháza is nyitva áll a látogatók előtt. Salzburgi utazásunkon igazi kulturális kiruccanásra számítsunk.
 

Salzburg Galériák

Ferenc-rendiek temploma
Salzburg, Ausztria Látnivalók
Hotel Stein****
Salzburg, Ausztria Szállás
Bauernschmaus
Salzburg, Ausztria Vendéglátás
Mozartkugeln
Salzburg, Ausztria Vásárlás
Hofstallgasse
Salzburg, Ausztria Szabadidő
Állatkert
Salzburg, Ausztria Szórakozás

Rodosz

Rodosz

Zürich

Zürich